20 Mayıs 2007 Pazar

Neden Ömer Hayyam ?

Ömer Hayyam'ı güzel dörtlüklerinden tanırız. Hayyam'ı örnek alma nedenim bundan dolayı değil, bir başka nedeni var.

Amin Maalouf, Semerkant adlı kitabını büyük bir keyifle okuduktan sonra o dönemle şu andaki dönemin bir birine ne kadar benzediğini, hatta Dünyadaki şu andaki düzenin temellerinin orada atıldığını düşünmeye başladım.

Ömer Hayyam, 11. yüzyılda Semerkant'da yaşar. Aynı zamanda Büyük Selçuklu Veziri Nizam-ül Mülk'üde bu dönemde yaşamaktadır. Vezir, o döneme göre çok iyi bir devlet sistemi kurmuştur.
Bu dönemde, Hasan Sabbah adında biri daha yaşamaktadır, kendisine ölümüne bağlı insanlar yetiştiren gizli bir örgüt kurmuştur. Belkide ilk intihar eylemcileri bu zamanda yetişmiştir. Bu üç kişi birbirini tanımaktadır. Vezir ve Hasan Sabbah birbirinden nefret eder, ama her ikisi de Hayyam'ı çok sever ve ikiside Hayyamı yanında görmek ister..

Evet bir tarafta devleti temsilen Nizam-ül Mülk var, bir tarafta onu sürekli yıkmak isteyen örgütü temsilen Hasan Sabbah var. Bu iki düşmanın dost olmak istediği Hayyam var. Hayyam'ın tek derdi ise, gölge etmeseler dünyanın en mutlu insanı olacak. Hayyam kimi mi temsili ediyor? Elbette Halkı.

Hiç yorum yok: