16 Temmuz 2007 Pazartesi

bağımsız bir adaya neden oy vermem?

Ben şu anda 3 tane popüler bağımsız aday biliyorum, bu yazımın kahramanları da bu 3 adaydır.

Üç'üde sol görüşe yakın adaylar. Yani daha çok CHP nin tabanına hitab eden adaylar. Fikirleri ve savunduğu görüşler hakkında hiç bir yorum yapmayacağım. Belkide Dünyanın en iyi görüşüne, belki Türkiye'nin önünü açacak en iyi görüşlere sahiptir. Bilemiyorum..

Ben olayı iyi bildiğim yönümle inceleyeceğim. Yani matematiksel olarak.

Önce Adaylar kimler onları belirtiyim.

İstanbul 1. Bölge Adayı (24 aday) : Ufuk Uras
İstanbul 2. Bölge Adayı (21 Aday): Baskın Oran
Ankara 2. Bölge Adayı (15 Aday): Hulki Cevizoğlu

Kesin rakamları bilmemekle birlikte büyük şehirlerde, 1 kişinin milletvekili seçilebilmesi için 100 binin üzerinde oy alması gerekiyor. Benim senaryoma göre bu rakamı 100 bin kabul edeceğim.

Yani, eğer istanbul 1. bölgedeki bütün seçmenler (2 milyon 400 bin) kendi araralarında anlaşsalar ve içlerinden sadece 100 bin tanesi Ufuk Uras'a oy verse hiç sorun yok, hiç bir oyumuz boşa gitmeyecektir. Ama buna imkan olmadığını sanırım herkes biliyordur.

Peki, 100 bin yerine 90 bin oy çıkarsa ne olur. Ufuk Uras seçilemez ama 90 bin oyda boşa gider. CHP bir vekil daha çıkarabilecekken çıkaramayabilir.

Gördüğünüz gibi, çok az bir farkla 1 vekil daha çıkaramamış olacaktır.

Şimdi daha kötü bir olasılığı açıklamak istiyorum.
Diyelimki, CHP nin bütün seçmenleri Ufuk Urası çok beğendi ve hepsi de oylarını ona verdi. O zaman ne olur biliyormusunuz? CHP'den 20 tane vekil çıkarabilecekken sadece 1 tane bağımsız vekil çıkarılabilecektir.

Diğer 19 tanesini kendi elimizle AKP'ye hediye etmiş oluruz. 2.000.000 seçmen 20 vekil çıkarabilecekken sadece 1 vekil çıkaracaktır.Böylece aslında çok oy verdiğimiz halde tek bir vekille temsil edilecek,Meclis'teki sesimizi duyuracak vekil sayımız azalacaktır.

Belkide, bu üç seçim bölgesinden 30 tane vekil çıkaracakken sadece 3 tane çıkacak.
Diğer 27 tanesi büyük bir olasılıkla AKP den seçilecek.

Gördüğünüz gibi görüşleri ne kadar size uyarsa uysun, 30 tane vekil seçebilecekken sadece 3 tane seçebileceğiz. Bu 3 kişinin görüşleri de hayata geçmediği sürece hiç bir işimize yaramayacaktır.

Konuya, bir başka açıdan bakalım bu 3 değerli adayımızda hep, Türkiye'nin en çok seçmenin olduğu yerden adaylar. 2 tanesi aynı bölgeden aday bile değil, çünkü yukarıda bahsettiğim nedenler kendilerini de etkileyecektir. CHP nin 1 tane vekil çıkarabileceği yerlerden aday olmuyorlar, neden ?
ÇÜNKÜ BENCİL DAVRANIYORLAR.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline sağlık çok güzel yazmışsın.Benim aklıma takılan şey ise,bu insanlar tehlikenin farkında iseler(öyle umuyorum)niçin gücümüzü bu şekilde dağıtıyorlar?Hep birlikte elele vermek varken?Tamam herkes sayın Baykal'ı beğenmek zorunda değil,ancak bunun yolu genel başkanlık seçiminde onunla yarışıp geçerek olmalı.Yoksa herkes birbirinden farklıdır.Kimse kimseye bu şekilde tahammül edemeyecekse 70 milyon ayrı cumhuriyet kurulurdu.Saygılarımla.
Saygın Atacan

. dedi ki...

Teşekkür ederim Saygın Bey,
Bende aynen senin gibi düşünüyorum.